Praktiniai patarimai, praversiantys savarankiškai organizuojant furšetą

furšetaiĮdomu, ar jaunoji karta, savo žodyne dažnai vartojanti „tūsų, plotų, vakarėlių“ ir panašias sąvokas, žinotų, ko tikėtis gavus pakvietimą į furšetą? Furšetai – tai vaišės, į kurias susirenkama po seminarų, konferencijų, apdovanojimų ir kitų oficialių renginių, šiandien tai taip pat populiari alternatyva švenčiant asmenines ar darbo šventes. Atsivertę prancūzų kalbos žodyną, prie furšeto rasime „šakutės“ vertimą. Tai taikliai apibūdina, kuo furšetai ir banketai skiriasi tarpusavyje: jei pastarojo metu patogiai sėdima, tai furšete veiksmas vyksta stovint prie stalų, o šakutė – vienintelis įrankis, kurio pagalba galima pasisotinti.

Kokie furšeto privalumai skatina pasirinkti organizuoti šio tipo vaišes?

  • Net nedidelėje patalpoje gali būti sutalpinama didelis skaičius žmonių (erdvė taupoma stalų bei kėdžių sąskaita);
  • Furšeto metu kiekvienas apsitarnauja asmeniškai, tad sutaupoma aptarnaujančio personalo samdymo sąskaita (paskaičiuota, jog pakanka vieno padavėjo patiekti maistą 20-30 žmonių);
  • Skatinamas neformalus, artimesnis tarpusavio bendravimas. Furšetai padeda išvengti galvos skausmo, kokiu principu organizuoti žmonių susodinimą: šie laisvai juda patalpoje, gali patys rinktis, kiek ir su kuo bendrauti;
  • Patiekiama daug skirtingų užkandžių, tad kiekvienas svečias tikrai ras kažką priimtino savo skoniui.

Furšetų organizavimo paslaugą siūlo daugybė maitinimo įstaigų, tačiau jei nusprendėte vaišes organizuoti patys, pavyzdžiui šeimos ar giminės susitikimo proga, pravartu pasinaudoti keliais patarimais.

  • Užkandžiai, karštieji patiekalai bei desertai turi būti patiekti taip, jog juos būti patogu valgyti stovint ir naudojantis vien šakute ar šaukšteliu.
  • Sudarant meniu dideliam žmonių skaičiui, būtina atsižvelgti į galimus poreikius maisto atžvilgiu (vegetarizmas, dieta, religiniai įsitikinimai ir panašiai).
  • Reikia parinkti užkandžius, neprarandančius savo estetinės išvaizdos bei skonio bent 2-3 valandas.
  • Be pagrindinių stalų, ant kurių dedamas maistas ir gėrimai, turėtų būti pastatomas stalas, skirtas nešvariems indams sukrauti.
  • Nors furšetai – tai užkandžiavimas stovint, būtina parūpinti kelias sėdėjimo vietas vyresniesiems, žmonėms su negalia ar tiesiog blogai pasijutusiems.
  • Rekomenduojama furšeto trukmė – 2-3 valandos. Jei po pastarojo numatomas didesnis pobūvis, trukmę reikėtų mažinti.
  • Organizuojant furšetą, turi būti pasirūpinta ne tik svečių skonio receptorių pamaloninimu, bet ir estetika (prabangios ilgos staltiesės, gėlės, žvakidės ir kiti aksesuarai) bei pramogomis (gyva muzika, magų pasirodymu ir panašiai).

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *