Etiketas per oficialius pietus

Etiketas per oficialius pietus

Etiketas prie stalo yra akcentuojamas nuo senų laikų ir iki šių dienų jau turime suformuotus tam tikras etiketas, kurio derėtų prisilaikyti. Daugeliui kyla klausimas kaip padengimas stalus, kur ir kaip padedamos prabangios porcelianinės lėkštės, indai ir kiti įrankiai. Kai netikėtai per trumpą laiką Jums reikia surengti oficialius dienos pietus tuomet nežinome net nuo ko pradėti, taigi keletas patarimų, kurie kažkiek palengvins Jūsų rūpesčius.

pietus

 

Parinkite stalus

Stalai turi būti tokie, kad svečiai vienas kitam nemaišytų ir būtų pakankamai vietos, nes per oficialius pietus juk niekas nenori netikėtai stumtelėti kaimyną ir taip netyčia apsipilti ir ar panašiai. Tad paprastai kiekvienam svečiui yra skiriama nuo 60 arba net nuo 80 cm vietos. O matuojamas atstumas tiesiog tarp stalo įrankių komplektų vidurio. Tokiu būdu būsite tikri, kad svečiams bus patogu ir valgydami jie vienas kitam netrukdys. Tokiais atvejais kai pietaus tik sėdės 6-8 žmonės tuomet puikiai tiks ir apvalus stalas.  Esant dideliam žmonių kiekiui paprastai renkamasi stačiakampius stalus. Tačiau būna atveju kai sprendžiama individualiai ir nepaisant didelio kiekio žmonių imamas didesnis kiekis apvalių  stalų prie kurių susėda po 6-8 žmones.

Parinkite tinkamą staltiesę

Dažniausiai pasirenkamos baltos staltiesės, tačiau nereikėtų apsiriboti balta spalva. Puikiai tinka ir kreminė, gelsva ar žalsva staltiesė – ji atrodys tikrai puošniai, jei priderinsite prie interjero vyraujančios spalvos.  Tokiais atvejai kai valgomasis yra pakankamai erdvus, tuomet galite neapsiriboti šviesiomis staltiesėmis, nes tiks ir tamsiai žalia, mėlyna ar net vyšninė staltiesė.

Stalo puošimas

Kai reikia daugiau šventiškumo ir išskirtinumo, rekomenduojame pagalvoti ir apie stalo papuošimą. Taigi, kai turite poreikį išskirtinumo ir kad stalas atrodytų kuo šventiškiau, tuomet parinkite įvairius stalo dekoravimo elementus. O paprasčiausias būdas papuošti pietų stalą rekomenduojame pasirinkti tam tikrus sezoninius elementus: vasaros metu tiks ir skintos pievų gėlės, rudens metu galima papuošti stalą spalvingais lapais, obuoliais ar kitomis rudens gėrybėmis. Kitais atvejais galime rasti įvairių specialiai skirtų stalo dekoravimui elementų, bet kaip akcentas visuomet gali būti graži žvakidė su degančia žvake.

Įrankių išdėstymas

Visų pirma reikėtų dėti didijį peilį ir didžiąją šakutę, kurie yra skirti pagrindiniam pietų patiekalui. Idealiausias variantas, kai šakutė yra padedama priešais peilį, esantį kitoje stalo pusėje. O po to jau galite dėti ir kitus stalo įrankius: iš dešinės visada yra dedami peiliai žuviai, šaukštai sriubai ir kiti peiliai užkandžiams, o šakutės (skirtos užkandžiams) dedamos iš kairės pusės. Atkreipiame dėmesį, kad įrankiai skirti desertui yra dedami už lėkštės.  Tuomet lėkštės ir dubenėliai yra dedami per patį vidurį, o sriubos lėkštė dedama ant pagrindinės pietų lėkštės. Lėkštutės skirtos desertui  gali būti pateikiamos ir vėliau. Vėliau tuomet kai svečiai pabaigs valgyti pagrindinį pietų patiekalą. Žinoma visi indai turi būti išdėstomi taip, kad juos būtų patogu naudoti. Kai pateikiamos salotas arba skrudintą duoną, duonos lėkštelę padėkite kiek aukščiau. O jeigu bus patiekiamas ir sviestas, kuris tepamas ant duonos, tuomet peilis turi būti padedamas ant duonos lėkštutės. Taurės visuomet yra dedamos dešinėje pusėje, o servetėlė dedama kairėje

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *